CHE ExcellenceRanking 2010:
Magyarország egy felsőoktatási intézménnyel képviselteti magát az Exellence csoportban



Európaszerte valamivel több mint 130 felsőoktatási intézmény nyújt a mesterképzésben résztvevőknek és a doktoránduszoknak nemzetközi orientációt és lehetőséget kimagasló kutatási tevékenység végzésére a biológia, a kémia, a fizika és a matematika területén, így ezek az intézmények a CHE ExcellenceRankings 2010 "Excellence Group"-jához tartoznak.

Magyarországról az Eötvös Loránd Tudományegyetem került be a matematika és a fizika területén végzett kutatási tevékenységnek köszönhetően az Exellence csoprt minősítésbe.

A kiválasztás a következő nyolc kritérium alapján történt: a tudományos publikációk és az ezekre történő hivatkozások száma, a diákok és a tanárok mobilitása, valamint az Erasmus Mundus mesterképzés vagy a Marie Curie Projekt megvalósítása. A besorolás szempontjából az is mérvadó volt, hogy az adott szakterületen dolgoznak-e olyan kutatók akik ERC grantot vagy Nobel-díjat nyertek.

Az ExcellenceRanking a mennyiségi adatokon kívül számos hasznos információt tartalmaz a mester- és doktoránduszképzésről, a kutatási csoportok összetételéröl, a szakterületek súlypontjairól a fakultások nagyságáról, a felvételi feltételekről és az elszállásolási lehetőségekről. A minősített intézményekben jelenleg tanuló diákok is véleményezték a tanulási feltételeket, így értékelésük a ma még csak érdeklődő diákoknak is rendelkezésére áll.

A CHE ExellenceRanking honlapján megtalálhatók úgy az idei besorolás eredményei a matematikai és a természettudományi szaktárgyak (boiológia, kémia, fizika) figyelembe vételével mint a tavalyi eredmények, amelyeknek alapját a közgazdaságtudomány, a pszichológia és a politikatudomány képezte. A CHE ExcellenceRanking 2010 19 ország több mint 4500 kutatócsoportjáról tartalmaz adatokat, amelyekben a jövő tudósnemzedéke már most megtalálhatja az érdeklődésre szert tartó információkat.

A Gütersloh-ban (Németország) székelő közhasznú Felsőoktatási Fejlesztési Központ (CHE) mint független intézmény a felsőoktatás reformját tűzte ki céljául. A központ német és külföldi egyetemek és főiskolák használatára évente kidolgoz egy CHE felsőoktatási rangsorrendet felvételizők számára. A CHE ExcellenceRanking minősítés segítségével most a leendő mestereknek és doktoroknak lehetőségük nyílik a legjobb felsőoktatási kutatási intézmények Európa-szintű összehasonlítására is.

A részletes eredmények október 27-től, szerdától az interneten a www.zeit.de/excellenceranking oldalon, október 28-tól pedig a DIE ZEIT hetilapban lesznek megtekinthetők. A CHE ExcellenceRanking értékeléssel kapcsolatos tények és magyarázatok a www.che-excellenceranking.eu oldalon olvashatók.

A CHE ExcellenceRankinghez fűződő kérdéseikkel forduljanak a CHE szakembereihez a excellence@che-ranking.de címen. Telefon: +49 5241 211 79 71